Tapahtunutta

 

 

 

Vuosikokous 31.3.-2.4.2017 Kittilä Levi

Tutustuminen Agnico Eagle Kittilän kultakaivokseen

 

 

 

Vuosikokous Luostolla 17.-19.4.2015.

Ametistikaivos.

Luento erikoislääkarikoulutuksen uudistuksesta. 

Luento 

 

 

VUOSIKOKOUS 5.-7.4.2013 Haparanda-Tornio

Useimmille Haaparanta on idyllinen pikkukaupunki, mutta moni ei tiedä, että kaupunki on ajoittain ollut Euroopan kaupunkien kuumimman sykkeen keskus ja Haaparannan Kaupunginhotellilla on ollut keskeinen osuus näissä tapahtumissa. Hotelli henkii historiaa: täällä ovat anarkistit, vallankumoukselliset, vakoilijat, agentit, sotilaat, kreivit ja paronit jättäneet oman leimansa historiaan. Tuoksut, mystiikka ja jännitys tältä aikakaudelta ovat ikuisesti iskostuneet hotellin seiniin, sekä sisä- että ulkopuolelle. Entisajan loisto näkyy erityisesti sisätiloissa, jotka on kunnostettu aikaisempaan loistoonsa vanhojen alkuperäisten tunnusmerkkien kera: punaista plyyshia, kristallikruunuja ja koristekuvioita.

VIERAILU OUTOKUMMUN TERÄSTEHTAALLE klo 10-14

Klo10 saapuminen tehdasalueelle aluevalvonnan kautta

Outokummun liiketoiminnan esittely /tiedotuspäällikkö Niina Kostiander

Outokummun ympäristöpolitiikka, päästömittaukset /ympäristöpäällikkö Juha Kekäläinen

Outokummun työntekijöiden syöpäkohorttitutkimus /konsernin ylilääkäri Markku Huvinen

Outokummun terveysaseman toiminnan esittely /tehtaanlääkäri Armi Terho

Kaivannaisteollisuus ja epämuodostut/ Annukka Ritvanen perinnöllisyyslääketieteen el, Epämuodostumarekisterin ylilääkäri ,THL

 

 

Pikkujoulua  24.11.2012 Rovaniemellä Pilkkeessä ja Arktikumissa.

 

Vuosikokous ja kevätopintopäivät järjestettiin 13.-15.4.2012 Ylläksellä

Päivien teemana oli ”Seksiä ikä kaikki”.

Ohjelma oli seuraava:

Pe 13.4. klo 19 Vuosikokous

klo 21 Päivällinen á la carte, Lainio-menu

La 14.4. klo 10 Ratsastusretki ilmoittautuneille,vapaavalintaista ulkoilua, kylpylä ym.

klo 17 seminaari

Maarit Huuska, Transtukipiste, SETA, Helsinki: Eri kulttuurien

suhtautuminen sukupuolen moninaisuuteen

Riitta Koivunen, LT, gynekologi, seksuaaliterapeutti, Oulu:

Seksuaalisuuden kohtaaminen lääkärin vastaanotolla.

Klo 20 päivällinen buffet-pöydästä

Su 15.4. Vapaata ulkoilua

 

2011 pikkujoulut  Kemissä lauantaina 26.11. Katsoimme Niskavuoren nuori emäntä –näytelmän klo 19 Kemin teatterissa ja sen jälkeen söimme joulubuffet-illallisen läheisessä Juhlahuoneisto Jänkälässä. Rovaniemeltä järjestettiin tilaisuuteen kyyditys. Osallistujia noin 35.

 

Lapin lääkäriseuran retki: Kummituksia ja kukkasia Torniossa 28.8.2011 klo 12.00.
 

Kuulana elokuun sunnuntaina kuusitoista seuran jäsentä kokoontui Aineen taidemuseon eteen Torniossa. Tarkoituksena oli tutustua Tornion vanhoihin puutarhoihin ja historiaan. Oppaana toimivat seuran jäsenet työterveyslääkäri Tapio Kekki ja gynekologi Eeva Risku sekä kaikki osallistujat tietojen ja taitojensa mukaan. Asiantuntevaa puhetta siis riitti koko päiväksi ja paljon.

375 vuotta vanha Tornio oli vilkas kauppapaikka jo keskiajalla. Sen kautta lapintuotteet (turkikset, lohi ja kapahauki) kulkeutuvat Euroopan markkinoille. Tiivis katsaus Tornion historiaan löytyy osoitteesta www.tornio.fi/historia . Melkein kaiken tuon saimme jo kuulla oppailtamme kävelyn aikana.

Se, mitä virallinen historiankirjoitus ei kertonut, oli Eevan kotitalossa eli Säipän talossa asunut Sylva-neidon haamun tarinan.  Sylva toimi Torniossa sairaanhoitajana 1. maailmansodan aikoihin ja asusti talon yläkerrassa. Sylvan ruotsalaiselta sulhaseltaan saamat rakkauskirjeet olivat jääneet taloon noin 100 vuotta sitten.  Eeva isoisän, kauppias Kaarlo Säipän, ostettua talon 1920-luvulla, talon nuoriso löysi kirjeet yläkerran piirongin laatikosta. Joka kerta kun kirjeitä luettiin, niin Sylvan haamu liikkui talossa. Lisäksi kerran Sylvan haamu näyttäytyi yläkerrassa tuberkuloosia sairastaneelle miehelle kertoen, ettei miehen aika ole vielä tulla sille puolelle, missä Sylva on. Mies parani taudissaan.  Sylva sai rauhan, kun Eevan täti otti kirjeet haltuunsa ennen talon suurta remonttia 1950-luvulla. Täti Inkerillä oli 6.aisti ja hän oli hyvissä puheväleissä Sylvan kanssa. Hän lupasi Sylvalle, ettei niitä enää lueta. Remontin jälkeen ei Sylva ole Säipän talossa näyttäytynyt.

Säipän talon pihalla katselimme ehkä hieman jo kituvia tammipuita, joita Eeva mukaan sulateltiin kovina pakkastalvina.

Jatkoimme matkaa Umpitunnelin edessä olevaan apteekin puistoon, jonne 1866 perustettiin apteekin yrttitarha. Kaupunki lunasti vuonna 1890 alueen kaupungin komeaksi sisääntuloksi lautalla mantereelta saapuville. Rannassa kasvavat edelleen jokipajut (Salix triandra). Ne ovat Suomessa harvinaisia, silmällä pidettäviä lehtipuita.  Apteekinpuistosta löysimme edelleen Tapion opastamana harvinaisen Sukakuusama (Lonicera hispida). Se on listattu Suomen kasvioon kuuluva vasta Tapion tiedonannon perusteella tällä vuosituhannella (Sorbifolia 42(1):44).

Harvinaiset kasvit ovat kulkeutuneet Tornioon sen ystävyyskaupungista Kirowskista. Tornion kaupungin puutarhuri vieraili innokkaasti Kuolanniemimaalla sijaitsevassa kaupungissa ja toi sieltä kestäviä lajikkeita Tornion puistoihin. Niistä yksi on Aino-puiston reunassa kasvava runsaskukkainen ja kiiltävälehtinen korallipihlaja (Sorbus tianschanica).

Kävelimme Aino-puitosta liminkalaisen Matti Härmän suunnitteleman ja rakentaman Tornion kirkon luo. Se vihittiin käyttöön 11.7.1686. Tuolloin Ruotsi-Suomen kuningattarena oli Hedvig Eleonora, jonka mukaan kirkko nimettiin. Kirkkomaata vastapäätä, 99-vuotiaassa tullimies Viirin rakentamassa talossa asuu seuramme jäsen yleislääkäri Liisa Virtanen perheineen. Hän ja miehensä Kai kutsuivat meidät kaikki ystävällisesti kotiinsa lounastamaan paikallisesti kiinalaisesta ravintolasta haettuja eväitä. Suuri kiitos heille vieraanvaraisuudestaan!

 

 

Vuosikokous ja kevätseminaari ” Viinan kirot ja viinin henget ” järjestettiin 8-10.4.2011 Hotelli Jeriksessä, Muoniossa.

Ohjelma:

 

pe 8.4.        klo 19 VTT Lydia Heikkilä: Kulttuurisensitiivinen päihdetyö

klo 20 vuosikokous, hotelli Jeris – sääntömääräiset asiat + jäsenkyselyn tulokset

klo 21 loimulohi-illallinen ravintola Jierra – seuran jäsenille ilmainen

 

la 9.4.         klo 8 – 10    aamiainen

                 klo 10 – 14   ulkoilu – hiihto, laskettu Olos tai Pallas, keittolounas 8€/hlö Jeriksellä

klo 14 – 16   sauna

klo 16          päihdepsykiatri Pekka Laine: Päihteet mielenhyväkeskusvaikutukset

klo 17          neuropsykiatri, Oulun viiniseuran perustajäsen Asko Niemelä: Viinin vaikutus elämään, sis. demostraation

klo 19          päivällinen ravintola Jeris – omakustanteinen, menu liitteenä

 

 

 

 

Hyvinvointiseminaari ja illallisgaala tieteen hyväksi 12.10.2010  tuotto lahjoitetiin kokonaisuudessaan Lapin yliopiston tutkimuksen, koulutuksen ja taiteellisen toiminnan tukemiseen.

 

Seminaarin avasi Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotola, joka toimi myös seminaarin puheenjohtajana. Ensimmäisen puheenvuoron käytti pääjohtaja Pekka Puska Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Hänen puheensa aiheena oli kansanterveys hyvinvointimme kulmakivenä.

 

Professori, dekaani Juha Perttula Lapin yliopiton yhteiskuntatieteiden tiedekunnasta käsitteli puheessaan onnellisuuden avaimia ja professori Minna Uotila taiteiden tiedekunnasta luksusta ja palvelumuotoilua. 

 

Professori Ahti Saarenpää oikeustieteiden tiedekunnasta puhui otsikolla Kun kaikki on menetetty – lakimies paikalla, ja vararehtori, professori Kaarina Määttä kasvatustieteiden tiedekunnasta puhuu inhimillisistä voimavaroista hyvän elämän lähteenä. Seminaarin päätössanat lausui dosentti Katri Vuopala Lapin Lääkäriseurasta.

Tuotto seminaarista ja illallisgaalasta13 000 euroa tilitettiin Lapin Yliopistolle.

 

Lapin Kansa 13.10.2010   Lapin Kansa 2 13.10.2010   Uusi Rovaniemi

 

Myrkkysieniretkelle 29.8.2010 Lapin sairaanhoitopiirin virkistysmajalle,
Kelojokkaan kokoontui 10 seuran jäsentä.

Retken ohjaajani toimi Lapin lääkäriseuran ja Suomen sieniseuran jäsen Tapio
Kekki. Hän sai seuran matka-apurahan Pohjoismaiseen sienkongressiin 2009.
Retken aluksi hän esitteli Kullaalta Satakunnasta tuomansa kaksi tappavan
myrkyllistä sientä. Niistä suippumyrkkyseitikki tuhoaa munuaiset ja
valkokärpässieni maksan.

Kelojokan pihapiiristä löysimme heti aluksi ruoste-, puna- ja
kangaskärpässieniä, jotka kaikki ovat myrkyllisiä.

Sen jälkeen lähdimme metsään tietäen, mitä ei missään tapauksessa kannata
poimia. Tappavan myrkyllisiä sieniä saattaa hyvin huonolla onnella löytää
Pohjois-Suomenkin metsistä.

Alkumatkasta metsopoikue viihdytti meitä taapertelullaan. Edellisinä päivinä
satanut vesi oli houkutellut runsaasti sieniä esille. Pari tunnin kierros
tuotti korit täyteen tatteja, haperoita ja rouskuja. 

Sienisaalis laskettiin Kelojokan terassilla. Tapio ohjauksessa valitsimme
sienimaistiaisiin kuusilahokkaa, kehnäsientä, männynrouskuja, keltavahakasta
ja limanuljastaa. Sieni pyöräytimme nopeasti voissa kuumalla pannulla ja
nautimme kevyesti suolattuna. Jokaisella sienellä oli ominaismakunsa - ja
kaikki meni!

Kiireisimmät pitkämatkalaiset lähtivät kohti Kemiä jo ennen saunaa.

Suuri kiitos Tapiolle mainiosta retkestä. Ensi vuonna sama paikka ja
toivottavasti sama opas!

 

 

Opastettu  pyöräretki Rovaniemen historiaan järjestettiin  torstaina 15.7. alkaen klo 18:00. 

 

Oppaana toimi koulutettu Rovaniemi-opas Kaija Sälevä. Mukaan ehti kymmenen kollegaa. Retki alkoi Lappia-talon edestä, jossa kertasimme kaupungin rakennushistorian ja Alvar Aallon osuuden siinä. Matka jatkui kirjaston eteen katsomaan seinän reliefiä, jolla kunnioitetaan Luonteisväylän löytäjää.

Jatkettiin 2.hautausmaalle, jossa ovat myös sankarihaudat. Siellä kuultiin myös kauppalan lukuisista mäkihyppytorneista. Retki eteni kirkon mäelle, Kirkkolammen kauniille perennapenkille ja kierrettiin sairaalanniemi, pysähdyttiin Nohterin talon eteen ihastelemaan moninaisia vanhoja puita. Nohterin talon kohtalo on surkea.

Sitten pyörällä Konttisen kartanon rannalle, Jätkänpatsaan luon ja sillan yli vanhan Lastensairaalan pihamaalle.

Paluumatkalla tutustuttiin vielä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan esiäitiin: Rovaniemen kotiteollisuuskoulun taloon, jossa pidetään LLS:n pikkujoulun marraskuussa 2010.

Lopuksi asetuttiin Waldemarin terassille ilta-aurinkoon iltapalalle.

 

Kiitokset Rovaniemen kaupunki ja idean äiti Eeva!

 

 

Seuran vuosikokous ja kevätretki oli 16. - 18.4.2010 Sallassa.
Ohjelma:      A(H1N1)v- pandemian jälkipuinti
pe klo 19            Kuolemansyyn selvitys pandemian aikana oikeuslääkäri Mikko Veijola
pe klo 20            Vuosikokous ja illallinen
la klo 16-19  A(H1N1)v - pandemia v. 2009 
                        Markku Kuusi THL estyi tulemasta lentokiellon vuoksi, 
                        luennon piti Ulla Kaukoniemi annetun materiaalin pohjalta 
                        Suunnittelu, miten toteutui L-P: sairaanhoitopiirissä: infektiolääkäri Ulla Kaukoniemi, LPKS 
                        Mediamyllytys, massat ja yksittäiset tapaukset: ylilääkäri Tapio Åman, LPKS 
                        Mitä sikainfluenssa opetti : ylilääkäri Miia Palo, Rovaniemi

 

Väitöskirja:
Seuramme jäsen, anestesia- ja tehohoidon lääkäri Petri Volmanen Rovaniemeltä on väitellyt 26.2.2010 lääketieteen tohtoriksi. Onnittelemme Petriä tästä akateemisesta saavutuksesta!
Ks. linkki Lshp sivuilta http://www.lshp.fi/default.aspx?contentid=4082&nodeid=9469&contentlan=1

Joulukokous Torniossa Lapin Kullan tehtaalla 27.11.2009

Ohjelma:
Lauri Multanen: Lapin Kullan esittely ja tietoa oluen panemisesta

Matka-apurahan saajien kongressipalautteet:

Pertti Aro: Gastro-enterologinen kongressi, VI/2009 Chicago U.S.A

Tapio Kekki: Pohjoismainen sienikongressi,1. IX/2009, Trondheim Norja

Jouluillallinen

Joululauluja ja tanssia, Lucky Lips

Sakari Malinin pikkujoulutasoiset kuvat

 

Syyskokous Rovaniemellä 9.10.2009
Ohjelma: Laimi Leideniuksen palkinnon saaja Riitta Jouppila luennoi aiheesta
"Synnytyskivun hoito ja yhteiskunnallinen kehitys" luennosta ei ole materiaalia.
Kätilö Tuula Tervonen kuennoi aiheesta "Synnytyspelko".
Teatteri esitys Kaaos ja sen jälkeen illallinen ravintola Nilissä.
Katso Sakarin kuvat syyskokouksesta.

Kevät- ja Vuosikokous Pallaksella 17. - 19.4.2009
Ohjelma löytyy jäsenkirjeestä > 1/2009
Sakarin kuvat Mia Palon resepti tikkupullista
Luennot:
Amos Pasternack > Lääkärin profession eettinen pohja Heini Hakosalo > Lääkäriprofession kehitys Suomessa
Pertti Sakaranaho > Lääkärin valta, vapaus ja vastuu käytännössä
Professori Jukka Valanteen arvoninijuhla 18.3.2009 > kuvia
Jukan luento: 
"Todellinen ikäsi nykytieteen valossa Kuinka voin säädellä ikääni ja terveyttäni"
 

Lapin Lääkäriseuran pikkujoulu Laurin tuvalla Rovaniemellä 29.11.2008
Ohjelma: - matka-apurahan saaneet Tapani Risku ja Tuula Toljamo

kertoivat terveiset Istanbulista ja Torontosta.
         - joulupöytä
         - Pacon ja Logon joulukuvaelma
         - lauloimme joululauluja
Sakarin kuvat juhlista löytyy > tästä

Vienan-Karjalan retki 7.-10.8.2008

Sakarin  diaesitys löytyy >tämän takaa.
Matkaohjelma > katso

Miia Palon runoelma Vienan retkeltä avautuu tästä

Mauno Liljan kuvagalleria Vienan retkeltä.
Osa 1 Venetjärvi
Osa 2 Munakukkula
Osa 3 Paanajärvi
Osa 4 Vienan Kemiin
Osa 5 Vienanmeri
Osa 6 Saapuminen Solovetskiin
Osa 7 Solovetskin kaupunki
Osa 8 Solovetskin luostari ja vankila
Osa 9 Paluu mantereelle
Osa 10 Muurmannin rata
Osa 11 Rukajärventie

Jähtiristeily 31.8.2019